Rólunk Boraink Borkóstolás Galéria Kapcsolat Nyitóoldal

A Pipacs és Pillangó Pince egy fiatal borászat, tulajdonosai Volford-Hull Zita (borász) és férje David Hull (borász asszisztens). Lovas községben található, a Balaton északi partján, Balatonfüred és Balatonalmádi között, 2.5 km-re a tóparttól.

Ami sok-sok évvel ezelõtt a bor szeretetével kezdõdött, idõvel igazi szenvedéllyé nõtte ki magát. Az utóbbi 10-20 évben sokat olvastunk a világ borairól, és személyesen is meglátogattunk jó pár pincészetet. Amikor még Kanadában éltünk, Ontario tartomány borkereskedésének hatalmas választéka nagy segítségünkre volt abban, hogy barátainkkal otthon, az étkezõasztal mellett ülve is bejárhassuk a világ kisebb-nagyobb borászatait, megismerhessük több kontinens kiváló nedûit.

Veszprémben születtem, Balatonfüreden nõttem fel. Dolgoztam Németországban, Ausztriában és 11 évig éltem Kanadában, angolul és németül is beszélek. David Londonban született, Zimbabwéban nõtt fel, egyetemi évei végeztével visszatért pár évre Nagy-Britanniába, majd Kanadába emigrált, ahol 33 évig élt. Amikor 2007-ben nyugdíjba ment, hazaköltöztünk Magyarországra. Lovason élünk a szépséges Balaton mellett.

Mivel Lovas része a Balatonfüred-Csopak borvidéknek, nem volt nehéz döntés, hogy a bor iránti szenvedélyünket tovább fejlesztjük. Úgy éreztük, itt a lehetõség arra, hogy álmunkat valóra váltsuk. 2007/2008-ban elvégeztem egy borásztanfolyamot, majd egy lovasi barátunk pincéjében kezdtünk el a gyakorlatban is megismerkedni a borkészítés rejtelmeivel. Öt évig együtt készítettük Olaszrizling, Chardonnay és Sauvignon Blanc borait. 2012-ben aztán önállósodtunk és mert úgy éreztük, hogy a Balaton régióban is van létjogosultsága a minõségi vörösbornak, megszületett a Pipacs és Pillangó Pince. Vettünk egy kis földterületet, teljesen kitisztítottuk és nekiláttunk a szõlõtelepítésnek.

A Cabernet Franc oltványokat 2013 nyarán, a Merlot-t pedig 2013 õszén ültettük el. Miközben a szõlõtõkék szépen növekedtek - hogy meglegyen a kellõ gyakorlatunk, amikor már szüretelni is tudunk a saját szõlõnkben - vásárolt szõlõbõl készítettünk Merlot, Cabernet Franc és cuvée borokat (2013-2015-ig). Elõtte csak fehérszõlõvel foglalkoztunk, viszont a kékszõlõ teljesen más technológiát kíván. Rengeteget olvastunk, kérdezõsködtünk vörösbort készítõ borászoktól a hogyanokról és mikéntekrõl, közben pedig szorgalmasan gyakoroltuk a mesterséget. Sokat kellett tanulnunk ez alatt a pár év alatt.

Az elsõ igazi szüretünk 2017-ben volt, amikor a szõlõtõkéink négy évesek lettek. Ilyen rengeteg hibátlan, csodálatos szõlõfürtöt még életünkben nem láttunk. Fantasztikus termésünk volt mind mennyiség, mind minõség szempontjából. Az évek folyamán megtanultunk a borász elsõ leckéjét: a szüretig Természetanya a fõnök! Minden évre jut valamilyen kihívás, amivel meg kell küzdenünk, lehetõségeink szerint próbálunk felkészülni a nehézségekre. Aztán amikor szüretkor a szõlõvel teli ládák megérkeznek a présházhoz, rajtunk, a borászokon a sor, hogy valami rendkívülit alkossunk Természetanya ajándékából. Minden évben nagy energiával vetjük bele magunkat ebbe a rendkívül izgalmas kalandba – lelkesedéssel és az elõzõ évek tapasztalataival felruházva.


Copyright 2022 Pipacs és Pillangó Pince