RÓLUNK

 

Zita (Zizi) Veszprémben született, Balatonfüreden nõtt fel. Dolgozott Németországban, Ausztriában,
11 évig élt Kanadában, angolul és németül is beszél.
David Londonban született, Zimbabwéban nõtt fel és 33 évig élt Kanadában. Amikor 2007-ben nyugdíjba ment, hazaköltöztünk Magyarországra. Lovason élünk a csodálatos Balaton mellett.

Zizi 2007/2008-ban elvégzett egy borász tanfolyamot, majd egy lovasi barátunk pincéjében kezdtünk el a gyakorlatban is megismerkedni a borkészítés rejtelmeivel. Öt évig együtt készítettük barátunk Olaszrizling, Chardonnay és Sauvignon Blanc borait. 2012-ben aztán önállósodtunk és mert úgy éreztük, hogy a Balaton régióban is van létjogosultsága a minőségi vörös bornak, megszületett a Pipacs és Pillangó Pince. Vettü;nk egy kis földterületet, teljesen kitisztítottuk és elkezdtünk szőlőt telepíteni.

Az első szőlőtőkéket (Cabernet Franc) 2013 nyarán telepítettük, a Merlot-t pedig 2013 őszén. Miközben a szőlőtőkék szépen növekedtek - hogy meglegyen a kellő gyakorlatunk, amikor már szüretelni is tudunk a saját szőlőnkben - vásárolt szőlőből készítettünk Merlot, Cabernet Franc és cuvée borokat. Előtte csak fehérszőlővel foglalkoztunk, viszont a kékszőlő teljesen más technológiát kíván. Rengeteget olvastunk, kérdezősködtünk vörös bort készítő boraszoktól a hogyanokról és mikéntekről, közben pedig szorgalmasan gyakoroltuk a mesterséget. 2016 nyarán három éves lett a szőlőnk és nagy meglepetésünkre, volt rajta rendesen termés; szeptember végén, október elején szüretelünk!

A 2016-os évet (meteorológiai és szőlészeti szempontból) egyetlen esemény határozta meg:
a július 13-ai jégeső, amely végigvonult a Balaton északi partján. Több borász a termésének 100%-át elveszítette, sokan pedig a szőlőtermésük nagy részét. A mi területünkön becsléseink szerint 40%-os volt a veszteség. A borászat első nagy leckéje: a szüretig Természetanya a főnök! Hét bort készítünk, három féle fehéret, egy rozét és általában három féle vöröset, melyekrõl a "Boraink" oldalon olvashatnak részletesebben.


Copyright 2020 Pipacs és Pillangó Pince