Rólunk Boraink Borkóstolás Galéria Kapcsolat Nyitóoldal

A Pipacs és Pillangó Pince története képekben


A kezdetek

2012-ben megvettünk két szomszédos kis telket. Az egyiken volt 9 sor szõlõ és pár gyümölcsfa, a másikon pedig hosszú évek óta elhanyagolt szõlõtõkék. Megtisztítottuk a területet - szerencsére három gyümölcsfát sikerült megmentenünk -, talajtesztet csináltak nálunk a Badacsonyi Kutatóintézet munkatársai, megkaptuk az engedélyt a Cabernet Franc és Merlot fajták telepítésére, furattunk egy kutat és elindultunk álmaink megvalósítása felé.

2013 nyarán szakemberek segítségével elültettük a Cabernet Franc szõlõoltványokat, õsszel pedig a Merlot-t. A nyár nagyon meleg és száraz volt, az ültetés után hét hétig egy csepp esõ sem esett. Ez azt jelentette, hogy hetente kétszer vagy háromszor kannákkal kellett öntöznünk a négyszáz szõlõpalántát. Úgy vigyáztunk rájuk, óvtuk õket, ahogy az ember a kisbabájáról is gondoskodik. Nagyon örültünk, hogy volt kútunk és még víz is volt benne!

A természet csodája

Minden évben félelemmel vegyes bámulattal figyeljük, ahogy Természetanya a télvégi száraz, barna botokból tavaszra és nyárra harsogóan zöld, dús lombot és vesszõket varázsol. Ezekrõl az erõs, élettel teli vesszõkrõl nyár végére, õsz elejére csodálatos sötétkék fürtök lógnak, melyekbõl a Pipacs és Pillangó Pince rozéja és vörösborai készülnek. Ez a hihetetlen átváltozás nyolc hónapig tart (márciustól - októberig) – és valóban a természet csodája.

Természetanya minden évben magával visz minket erre a fantasztikus utazásra: ugyanaz a szõlõbirtok, ugyanazok szõlõtõkék, de maga az utazás minden évben tartogat valami meglepetést.

 

Présház és pince

A házunk alatt volt egy kis pince, de ahhoz, hogy bort tudjunk tárolni benne, némileg át kellett alakítanunk. Amíg a szõlõtõkéink növekedtek, erõsödtek, arra – is - használtuk az idõnket, hogy kialakítsuk a jelenlegi présházat és pincét. Közben a vásárolt szõlõvel gyakoroltuk, tanultuk a vörösborkészítés tudományát. Ezek az éves “fõpróbák” arra is jók voltak, hogy kidolgozzuk, finomítsuk a saját módszerünket és útjára indítsuk ezt a kis mikro-borászatot.

 

Borválasztékunk

Itt találhatók a jelenleg megvásárolható boraink:

Olaszrizling 2020

Irsai Olivér 2020

Orio Cuvée 2020

Pipacs Rozé 2019
Kiváló fröccs bor!
Pipacs Rozé 2020
Cabernet Franc 2018
Merlot 2018

Továbbá vannak még olyan fiatal vöröboraink (2019-es és 2020-as évjáratok), melyeknek még szükségük van egy kis palackos érésre mielõtt bemutatjuk õket a nagyközönségnek. A 2019-es teltebb vöröseket elõreláthatólag az év utolsó negyedében bocsátjuk útjukra. Érzésünk és terveink szerint a 2020-as évjáratról 2022 õszén rántjuk majd le a leplet.

 

BORTERASZUNK

A présházunk fölött kialakítottunk egy fedett teraszt, nyáron ez a család nappalija, valamint borkóstolásra is kiváló. Ha még nem jártak nálunk, vegyenek egy nagy levegõt és bátran ugorjanak bele az ismeretlenbe. Töltsenek el velünk és/vagy barátaikkal egy-két kellemes órát boraink társaságában. Részletek a Borkóstolás oldalon.

Copyright 2022 Pipacs és Pillangó Pince