Rólunk Boraink Borkóstolás Galéria Kapcsolat Nyitóoldal
Miután 2012-ben megvettük a területünket és 2013-ban eltelepítettük a szőlőoltványokat, négy évünk volt arra (2013-2016), hogy elsajátítsuk a vörösbor készítésének alapjait. Minden évben vettünk pár mázsa kékszőlőt és szorgalmasan gyakoroltunk. Ezek alatt az évek alatt a présházat és a pincét is felkészítettük a saját szőlőnk és a nagyobb mennyiségű bor befogadására. A fehérborainkat vásárolt szőlőből készítjük, a rozénkat és a vörösborainkat a saját birtokunk terméséből.

 

 

Vörös

Az egyik alapvetõ különbség a fehérborok és a vörösborok között az, hogy a vörösbornak hosszabb idõre van szüksége ahhoz, hogy elérje a megfelelõ érettségi fokot, viszont jóval tovább eltartható és fogyasztható mint az átlagos fehérborok. Nemcsak a hordókban érnek, még a palackban is évrõl évre fejlõdnek. Fantasztikus élmény ilyen közelrõl követni ezeket a változásokat; ez a munka egyik legizgalmasabb része. Három-négy évig is eltarthat, mire a természettõl átvett szõlõfürtökbõl elbûvölõ, finom bort készítünk.
A borral való foglalkozásnak ez az intim és intenzív része az, ami a kemény fizikai munkát örömtelivé varázsolja.

Általában három- vagy négyféle vörösbort készítünk: Cabernet Franc, Merlot, Pillangó Cuvée és idõnként Birtok Mélange. Az évek során azt tapasztaltuk, hogy a Cabernet Franc és a Merlot ennek a borvidéknek ideális szõlõfajtái.

Mivel az év nagy részében Természetanya kezében van az irányítás, minden évre jut valamilyen kihívás, amivel meg kell küzdenünk. Lehetõségeink szerint próbálunk felkészülni a nehézségekre, emellett nyitottnak is kell lennünk a folyamatos tanulásra.

A Cabernet Franc a prémium borunk; mélyvörös színû, száraz minõségi vörösbor, illatában a piros bogyós gyümölcsök jelennek meg, borsos fûszeresség és hosszú utóíz jellemzi. A nemes, fûszeres húsételekhez igazodik leginkább, a fajta fiatal borai (a kevésbé érett tanninok) jól harmonizálnak a könnyû halételekkel és az angolosra sütött marhahús ételekkel.

A Merlot a világ egyik vezetõ kékszõlõ fajtája, testes bor, melynek gyümölcsössége robbanást idéz elõ a szájban, kellemes utóíze hosszú lecsengésû, fõleg akkor, ha kicsit "gargarizálunk" vele, mielõtt lenyeljük. Fogyasszuk ezt a bort kedvenc ételünkkel.

Pillangó Cuvée-t minden évben készítünk, Cabernet Franc és Merlot boraink házasításával. A százalékos összetétel változhat attól függõen, hogy szerintünk melyik arány produkál élvezetesebb eredményt. Remekül fejlõdnek a palackban és évek múlva is megbizsergetik az ízlelõbimbókat.

Birtok Mélange-ot elõször 2016-ban készítettünk, amikor elõször termett a szõlõnk. A júliusi jégverés elverte a termés 40%-át, ezért döntöttük úgy, hogy egybe szüreteljük a Merlot és a Cabernet Franc szõlõt, ebbõl született aztán a Birtok Mélange. 2019-ben is készítettünk így bort. Ezt a módszert Franciaország Bordeaux-i borvidékén fejlesztették tökélyre. Testes, hosszúéletû, sötétszínû, gazdag ízvilágú bor készül ezzel a technológiával. Nem minden évben készítünk Birtok Mélange-ot, de ahogy a 2019-es évjáratú borunkat kóstolgatjuk, nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel.

Rozé

Rozé borunknak a Pipacs Rozé nevet adtuk, Cabernet Franc szõlõbõl készítjük. Itatja magát, igazán ízletes aperitív. Felfrissíti és megörvendezteti a fogyasztóját. Ajánljuk egy kellemes, baráti társaságban eltöltött délutánhoz, naplementézéshez.

 

Fehér

A saját vörösboraink mellett készítünk fehérbort is. A szõlõt, melyet úgy vásárolunk (Olaszrizling és Irsai Olivér), itt a Balatonfüred-Csopaki borvidéken termesztik. Ezekbõl a szõlõfajtákból háromféle bort készítünk: Olaszrizlinget, Irsai Olivért és a kettõ házasításából az Orio Cuvée-t. Ezek a szõlõfajták nagy kedvencek ebben a régióban.

Az Olaszrizling a Balatonfüred-Csopak borvidék zászlós bora. Ennek a szõlõnek az eredete máig sem tisztázott. Sokáig úgy hitték, hogy a rómaiak hozták magukkal olyan kétezer évvel ezelõtt, de a legújabb kutatások szerint Franciaországból érkezett Olaszországba, Asztriába, Magyarországra és Horvátországba, ráadásul nem is olyan régen, valószínûleg a 18. században.

Bármi is legyen az igazság, ez a szívós szõlõfajta tökéletes otthonra lelt itt a Balaton partján. Megbízhatósága és változatossága a régió legnépszerûbb fajtájává tette.
Az Olaszrizling egy olyan száraz fehér bor, melynek gyümölcsös utóíze életre kelti az ízlelõbimbókat. Kiváló egyszerû elõételek mellé, de elég robusztus, ahhoz, hogy szinte bármilyen fõétel mellé felszolgáljuk. Lehet ez hal, csirke, sertés; grillezve, párolva, sütve, rántva vagy szósszal megbolondítva. Ezzel a remek borral nem lehet mellélõni; igazi Jolly Joker.

Nagyon kedveljük az Irsai Olivér fantasztikus gyümölcsösségét. Valódi hungarikum és nagyon jól érzi magát ezen a vidéken. Ez a kirobbanóan gyümölcsös bor kellemesen száraz, egy pohár nem elég belõle. Jól lehûtve ajánljuk fogyasztani, az elsõ évében a legjobb. Fûszeres ételekkel is kiválóan lehet párosítani, a fûszerek nem nyomják el a bor zamatát. Kóstolja meg, nem fog csalódni!

Az Olaszrizling és az Irsai Olivér megfelelõ arányú házasításával alkottuk meg az Orio Cuvée névre keresztelt fehér cuvée borunkat. Nagyon büszkék vagyunk rá, sikerült jól összehangolnunk a két bor pozitív tulajdonságait; az Irsai gyümölcsösségét az Olaszrizling savával és sokoldalúságával.

Copyright 2022 Pipacs és Pillangó Pince