BORAINK

 

 

Vörös boraink

2016 óta három teljes ciklust éltünk meg. A saját szõlõnkbõl három féle bort készítünk, ezek Cabernet Franc, Merlot és Pipacs Rozé. Immár hét éve dolgozunk ezekkel a szõlõfajtákkal, szerintünk remek adottságokkal rendelkezik itt a természet, hogy kiváló borokat lehessen készíteni belõlük. Mivel az év nagy részében Természet Anya kezében van az irányítás, minden évre jut valamilyen kihívás, amivel meg kell küzdenünk. Mivel kezdõk vagyunk
a szakmában, lehetõségeink szerint próbálunk felkészülni a nehézségekre, emellett nyitottnak is kell lennünk a folyamatos tanulásra.

A vörös borokkal történõ munka során megfigyeltük, hogy jóval hosszabb életûek, mint a fehér borok. Nem csak a hordókban érnek, még a palackban is változnak. Fantasztikus élmény követni ezeket a változásokat; ez a munka egyik legizgalmasabb része. Két-három évig tart, hogy a természettõl átvesszük a szõlõfürtöket és finom bort készítünk belõle. A borral való foglalkozásnak ez az intim és intenzív része az, ami az egész éves kemény munkát örömtelivé varázsolja.

A Cabernet Franc a prémium borunk; mélyvörös színû, száraz minõségi vörös bor, jelentõs extrakt és élénk csersavtartalommal. Illatában a piros bogyós gyümölcsök jelennek meg, borsos fûszeresség és hosszú utóíz jellemzi.
A nemes, fûszeres húsételekhez igazodik leginkább, a fajta fiatal borai
(a kevésbé érett tanninok) jól harmonizálnak a könnyû halételekkel és
az angolosra sütött marhahús ételekkel.

A Merlot egy testes borunk, melynek gyümölcsössége robbanást idéz elõ
a szájban, kellemes utóíze hosszú lecsengésû, fõleg akkor, ha kicsit "gargarizálunk" vele, mielõtt lenyeljük. Fogyasszuk ezt a bort kedvenc ételünkkel.

Az idõjárástól függõen kétfajta cuvée-t is készítettünk már ebbõl a két bordeaux-i szõlõfajtából. Vannak olyan évek, amikor a két kész bort házasítjuk össze, ezt Pillangó Cuvée-nek neveztük el. Aztán van olyan év is, amikor a bordeaux-i stílust választjuk és a két fajta szõlõt egyszerre szüreteljük, együtt erjesztjük, majd préseljük és érleljük; ez a borunk a Birtok Mélange nevet kapta. Mindkét változatnál azt tapaszataltunk, hogy remekül fejlõdnek a palackban és évek múlva is megbizsergetik az ízlelõbimbókat.

Fehér boraink

A saját vörös boraink mellett készítünk fehér bort is. A szõlõt, melyet úgy vásárolunk (Olaszrizling és Irsai Olivér), itt a Balatonfüred-Csopaki borrégióban termesztik. Ezekbõl a szõlõfajtákból három féle bort készítünk: Olaszrizlinget, Irsai Olivért és a kettõ házasításából az Orio Cuvée-t. Ezek a szõlõfajták nagy kedvencek ebben a régióban.

Az Olaszrizling a Balatonfüred-Csopak borvidék zászlós bora, igazi otthonra lelt itt a Balaton partján. Megbízhatósága és változatossága a régió legnépszerûbb fajtájává tette. Az Olaszrizling egy olyan száraz fehér bor, melynek gyümölcsös utóíze életre kelti az ízlelõbimbókat. Kiváló egyszerû elõételek mellé, de elég robusztus, ahhoz, hogy szinte bármilyen fõétel mellé felszolgáljuk. Lehet ez hal, csirke, sertés; grillezve, párolva, sütve, rántva vagy szósszal megbolondítva. Ezzel a remek borral nem lehet mellélõni; ez a bor egy igazi Jolly Joker.

Nagyon kedveljük az Irsai Olivér fantasztikus gyümölcsösségét. Igazi hungarikum és nagyon jól érzi magát ezen a vidéken. Ez a kirobbanóan gyümölcsös bor kellemesen száraz, egy pohár nem elég belõle. Jól lehûtve ajánljuk fogyasztani, az elsõ évében a legjobb. Fûszeres ételekkel is kiválóan lehet párosítani, a fûszerek nem nyomják el a bor zamatát. Kóstolja meg, nem fog csalódni!

Orio Cuvée: van egy fehér cuvée borunk is, melyet az Olaszrizling és az Irsai Olivér megfelelõ arányú házasításával alkottunk meg. Nagyon büszkék vagyunk rá, sikerült jól összehangolnunk a két bor pozitív tulajdonságait; az Irsai gyümölcsösségét az Olaszrizling savával és sokoldalúságával.

Rozé borunk

Pipacs Rozé: a kékszõlõnkbõl egy könnyed rozét is készítünk, mely ízletes aperitív - felfrissíti és megörvendezteti a fogyasztóját. Ajánljuk egy kellemes, baráti társaságban eltöltött délutánhoz, naplementézéshez.

Copyright 2020 Pipacs és Pillangó Pince